لاتک، زی‌پرشین نیست و زی‌پرشین هم لاتک نیست!

امتیاز 5.00 ( 2 رای )

در این مقاله یاد خواهید گرفت که دیگر هیچگاه مفاهیم را به اشتباه به جای همدیگر به کار نبرید، مخصوصاً بجای سیستم «لاتک – LaTeX» از واژه‌ی «زی‌پرشین – XePersian» استفاده نکنید و برعکس.

متأسفانه در فضای اینترنتی ایران، مکرراً با اشتباهات عجیبی در به کار بردن اصطلاحات و مفاهیم مرتبط با خانواده‌ی لاتک و تِک برخورد می‌کنیم. لذا بر آن شدم این مقاله‌ی تند انتقادی و آموزشی را منتشر کنم تا این نوع از اشتباهات از دیدگاه غالب کاربران لاتکی اصلاح یا حذف شود.

برای مثال در زیر دو نمونه از جمله‌بندی‌های کاملاً غلط کاربران ایرانی در مورد لاتک را برایتان می‌آورم که در ستون مقابلش، شکل صحیح آن آورده شده است:

جمله‌ی اشتباهجمله‌ی درست
۱- چطوری در زی‌پرشین فرمول ریاضی تایپ بکنم؟۱- چطوری در «لاتک» فرمول ریاضی تایپ بکنم؟
۲- آیا میشه در زی‌پرشین جدول هم اضافه کرد؟۲- آیا میشه در سیستم «لاتک» یا «تِک» جدول هم اضافه کرد؟
۳- و غیره

این دیدگاه و طرز پرسیدن سؤال از آنجا ناشی می‌شود که یا کاربر هیچ دانشی از لاتک و مفاهیم پشت سر آن ندارد و یا اینکه به اشتباه مفاهیم را (عمدی یا سهوی) به ایشان منتقل کرده‌اند. با خواندن این مقاله به شکل اصولی برخی از مفاهیم را یاد گرفته و به دوستانتان هم منتقل کنید تا این چرخه‌ی غلط از این به بعد متوقف شود. با کافه ایکس همراه باشید.

۱. ریشه‌یابی اشکالِ کار

احتمالاً «واژه‌ی» زی‌پرشین یا با املای «زیپرشین» به گوشتان خورده باشد و ممکن است همین واژه‌ با مفهومی کاملاً اشتباه به شما منتقل شده یا مفهومش را به طور اشتباه دریافت کرده باشید. البته مقصر چنین اشتباهاتی قطعاً افرادی هستند که نادانسته در سایتی به نام «پارسی‌لاتک» و یا در سایت‌های مشابه در حال انتشار اطلاعات غلط بوده‌اند در حالیکه ادعای پشتیبانی و رفع اشکال «‌لاتکی» برای فارسی‌زبانان را هم داشته‌اند و دارند.

این افراد، بدون دانش کافی، شاید صرفاً از روی تجربه‌ی شخصی و حتی در جایگاه مدیریت یا در جایگاه مؤلف یا عمداً یا سهواً باعث کج فهمی مخاطبان تازه وارد در این زمینه شده‌اند و یا شاید از کم سوادی و کم دانشی خودشان هم بوده است که هنوز تفاوت بین «یک سیستم (لاتک و تِک)» با «اجزای مرتبطش» را نمی‌دانند. اما این موضوع، شامل همه‌ی افرادی که در آن سایت‌ها فعالیت می‌کنند نمی‌شود! البته در اینجا افرادی که قصد به کارگیری سیستم لاتک را دارند هم کم‌ تقصیر نیستند و به خودشان زحمت نمی‌دهند که یک سرچ ساده‌ای در مورد بررسی صحت دانسته‌های تحمیل شده بر خود داشته باشند.

اگر یک کاربر غیر ایرانی لاتک، عنوان این پست را ببیند، شاید تعجب کند یا حتی بخندد! اما متأسفانه واقعیت این است که در سطح ایران به خاطر یک سری افراد خود متخصص پندار و غالباً سودجو، موجبات کج فهمی برخی از کاربران ایرانی لاتک فراهم شده است.

جالب است که تعداد انگشت شماری از این افراد کم سواد و گاهاً بی‌سواد در این زمینه، کرسی استادی در برخی از دانشگاه‌های دور افتاده‌ی ایران را هم اشغال کرده‌اند و حتی بدتر از آن شروع به نشر کتاب‌ و نیز اقدام به ضبط ویدئوهای مثلاً آموزشی (و غالباً کم محتوا) در این باره کرده‌اند.

می‌توانید بخشی از این ویدئوهای کم محتوا را در آپارات و در سایر شبکه‌های اجتماعی در ایران ببینید! و جای بسی تأسف دارد که خودشان هنوز پایه‌‌های اساسی بسیاری از مفاهیم مرتبط با خانواده‌ی «لاتک و تِک» را نمی‌دانند ولی شروع به سردرگم کردن مخاطبانی کرده‌اند که غالباً و یا اجباراً در جایگاه دانشجو یا به نوعی با این اشخاص در ارتباط بوده‌اند.

۲. لاتک چیست؟

حتما این مطلب را در «‌مجله‌ی کافه ایکس» بخوانید و بدانید که آن سیستمی که شما با آن فرمول‌های شکیل و خوشگل ریاضی را تایپ و حروف‌چینی می‌کنید اسمش «لاتک» است نه «زی‌پرشین»! می‌توانید چنین تصور کنید که لاتک و خانواده‌ی تِک چیزی شبیه به نرم‌افزار یکپارچه‌ی «مایکروسافت ورد»‌ است که کار هسته‌ی اصلی (در پشت صحنه) توسط سیستم تِک انجام می‌شود و کار منوها و گزینه‌های مختلف این برنامه‌ی فرضی، توسط پکیج‌ها (افزونه‌ها) و سایر ابزارهای لاتکی انجام می‌پذیرد.

۳. بسته‌ها و پیکج‌های لاتکی

برای سیستم آماده‌سازی سند لاتک، افراد مختلفی در سرتاسر جهان، بالغ بر ۴۰۰۰ پکیج (بسته) و افزونه را ساخته و طراحی کرده‌اند. پکیج‌های لاتکی فایل‌هایی هستند که معمولاً بر حسب توانایی خودشان و بر حسب توانایی سیستم اصلی، ویژگی‌های تازه‌ای را به لاتک اضافه کرده و یا باعث بهبود و ارتقای بعضی از ویژگی‌های پیشفرض لاتک و تِک می‌شوند.

برای مثال شما به صورت پیش‌فرض در لاتک می‌توانید فرمول‌نویسی ریاضی داشته باشید اما اگر قصد دارید که فرمول‌نویسی ریاضی در لاتک را بسیار حرفه‌ای‌تر و با قابلیت‌های به مراتب بیشتر داشته باشید، پس باید پکیج‌های مناسبی مانند amsmath یا mathtools و غیره را احضار کرده و استفاده نمایید.

در مثالی دیگر، برای استفاده از رنگ‌های مختلف در متن و محتوای لاتکی خودتان، می‌توانید از بسته‌های xcolor یا color و غیره استفاده کنید. پس این پکیج‌ها کاملاً وابسته به سیستم اصلی لاتک و تِک کار می‌کنند و صرفا برای این سیستم طراحی شده‌اند و خارج از دنیای لاتک و تِک به صورت مستقل هیچ کاربردی ندارند و قابلیت استفاده و بهره‌گیری از آن‌ها مقدور و به صرفه نیست. این یعنی پکیج‌ها به صورت مستقل یک نرم‌افزار نیستند. دقیقاً بسته‌‌ی xepersian (زی‌پرشین) هم از این قاعده مستثنی نیست.

۴. زی‌پرشین چیست؟

در واقع زی‌پرشین تنها یکی از این ۴۰۰۰ پکیجی است که برای سیستم لاتک ساخته شده است. یعنی زی‌پرشین چیزی شبیه به پکیج رنگ و غیره است و یک افزونه‌ی بسیار کوچک در مقایسه با مجموعه‌ی بسیار بزرگ و عظیم خانواده‌ی لاتک و تِک می‌باشد. به زودی مقاله‌ای مخصوص برای کسب اطلاعات درست در مورد این پکیج در کافه ایکس منتشر خواهد شد.

زی‌پرشین با لوگوی نوشتاری XePersian افزونه‌ای است که باعث می‌شود بتوانید از فونت‌های فارسی در لاتک استفاده بکنید (همین!). این نکته بسیار حائز اهمیت است که قبل از وجود و پیدایش این پکیج زی‌پرشین، پکیج‌های فارسی‌ساز (و یا عربی‌ساز) دیگری هم موجود بودند. برای مثال ArabXeTeX یکی از آن‌هاست که حتی قبل از پکیج زی‌پرشین وجود داشته است.

‌ایرانیان و کلا افرادی که نیازمند حروف‌چینی متون راست به چپ هستند می‌توانستند از این پکیج «عرب‌زی‌تِک» برای رفع نیازهای متون راست به چپ خود استفاده کنند. پکیج عرب‌زی‌تِک (احتمالاً به خاطر کم کاربر بودنش) توسعه داده نشد و رفع و خطایابی آن متوقف شد.

دقت داشته باشید که همین پکیج زی‌پرشین به صورت صد در صد وابسته به «موتور زی‌تِک» می‌باشد. یعنی بدون این موتور این پکیج هیچ کاربرد و کارایی ندارد. کار اصلی و دشوار حروف‌چینی راست به چپ در خانواده‌ی لاتک را همین موتور زی‌تِک و موتور به روزتر LuaTeX انجام می‌دهند نه زی‌پرشین!

پکیج زی‌پرشین با کمک پکیج مکملش bidi، فقط از قابلیت‌های قدرتمند «زی‌تِک» و با لوگوی نوشتاری XeTeX استفاده می‌کند! در واقع همان دو حرف «زی» در اول پکیج «زی‌پرشین» دقیقا برگرفته از اسم خود موتور قدرتمند «زی‌تِک» می‌باشد و شاید سازندگان زی‌پرشین این را باعث مباهات خود می‌دانند و شاید نتوانسته باشند این حقیقت را مخفی کنند و واژه‌ی «زی » برگرفته از موتور XeTeX را در لوگوی نوشتاری پکیج نیز گنجانده‌اند.

موتور زی‌تِک توسط «جاناتان کیو» ساخته شده است و یکی از قابلیت‌های مهمی که باعث شده پکیج زی‌پرشین تولید شود، پشتیبانی کامل زی‌تِک از یونکد است. در واقع کار اصلی و زحمت اصلی کار را موتور «زی‌تِک» انجام داده است نه «زی‌پرشین»!

۵. لاتک را با زی‌پرشین یکی ندانید و بر عکس!

پس یاد گرفتید که زی‌پرشین، لاتک نیست و لاتک هم زی‌پرشین نیست. این کاملاً اشتباه است که مخاطبان لاتکی، جزء را به کل تعمیم دهند و به گونه‌ای بر طبل اقدامات جزء بکوبند که گویا سیستم لاتک اینجا هیچکاره باشد. این کار افراد بی‌سوادی و کم دانشی است که نه می‌دانند «لاتک» چیست و نه می‌دانند «زی‌پرشین» برای چیست؟

متأسفانه بسیاری از کاربران مبتدی بخصوص در ایران، وقتی قصد آشنایی با سیستم حروف‌چین لاتک را دارند، بلافاصله توسط منابع کاملاً غلط و کم محتوا در فضای اینترنتی ایران، واژه‌ی اشتباه زی‌پرشین به خوردشان داده می‌شود. متأسفانه این اشتباهات «دامن افشاننده» یقه‌ی اشخاص دانشگاهی را هم گرفته است!

۶. انتقاد صریح از مسببان کج فهمی مفاهیم لاتکی در بین ایرانیان

کار به جایی رسیده است که شخصی با نام «محمود امین طوسی»‌ در وبسایت «پارسی‌لاتک» در کمال تأسف مقاله‌ای را منتشر کرده است با این عنوان که «زی‌پرشین، فراتر از یک ابزار ریاضی‌نویسی» و بدتر از آن زمانی است که این مقاله با این عنوان سر تا پا اشتباهش، پذیرفته هم شده است! البته این نمونه‌ی اشتباه، از دانشگاهی مثل «حکیم سبزواری» با رنکینگ بسیار پایین علمی دور از انتظار هم نیست.

همانطوری که در بالا مطالعه کردید، اولاً زی‌پرشین «یک ابزار ریاضی نویسی» نیست! این اشتباه غلیظ در عنوان مقاله‌ی ایشان بیداد می‌کند. زی‌پرشین فقط یک پکیج فارسی ساز است و آن هم کاملاً وابسته به موتور زی‌تِک و آن هم باز تماماً وابسته به کدهای لاتکی و در خدمت به لاتک و به خلقِ لاتک است ولاغیر!

در واقع این تِک و لاتک هستند که ابزار ریاضی نویسی تلقی می‌شوند نه یک افزونه‌ای که در خدمت به این سیستم تولید شده است. وقتی چنین مقالات اشتباهی منتشر می‌شوند، نشان از آن دارد که خود شخص نویسنده در آن زمان نمی‌دانسته که مفهوم «پکیج» یا «کلاس» در لغت‌نامه‌ی خانواده‌ی لاتک چیست!؟ نمونه‌های مشابه این شخص کم نیستند و در سطح اینترنت می‌توانید این اشتباهات را توسط اشخاص مدعی و کم دانش و حتی متوهم بارها ببینید.

۷. احتمال بهره‌مندی عده‌ای از جهل مخاطبان

هنوز مشخص نیست که آیا دقیقاً هدفی پشت این کج‌فهماندن مخاطبان وجود دارد یا واقعاً از روی کم سوادی و بی‌سوادی افرادی است که ادعای آموزش برای فارسی‌زبانان را دارند!؟ شخصاً قسمت دوم را دلیل این نوع از اشتباهات می‌دانم.

متأسفانه عده‌ای چنان تصور می‌کنند (و احتمالاً قبلا به صراحت چنین تصور می‌کردند) که زی‌پرشین در واقع خود لاتک، خودِ سیستم و در اصل همه کاره‌ی این مجموعه‌ی نرم‌افزاری است! در حالیکه شما مخاطب گرامی، با مطالعه‌ی این مطلب در کافه ایکس متوجه شدید که اصلاً اینگونه نیست!

همانطوری که در بالا اشاره شد، دلیل چنین اشتباه و کج فهمی یا توسط عده‌ای سودجو به صورت عمدی بوده (تا به نوعی پکیج نه چندان قدرتمند زی‌پرشین را به زور همگانی کرده و بر جهل مخاطبان تازه‌کار افزوده و از آن بهره‌کشی کنند) یا دلیل چنین کج فهمی از روی کم دانشی افراد به اصطلاح «توسعه‌دهنده» یا آموزش‌دهنده بوده است!

۸. کافه ایکس اصولی آموزش می‌دهد

به هر طریق شما مخاطب گرامی با مطالعه‌ی این مطلب از کافه ایکس متوجه شدید که نباید مفاهیم مختلف را به جای همدیگر به کار ببرید. چون این مورد اشکال ایجاد می‌کند. هم در نحوه‌ی سؤال پرسیدن شما و هم در مسیر رسیدن به هدف آموزشی صحیحتان.

در واقع یکی از اهداف کافه ایکس، آموزش اصولی مطالب مرتبط با حوزه‌ی فعالیت‌هایش و نیز هدایت درست کاربران بر اساس واقعیت‌های موجود است. با ما همراه باشید و لطفاً این مطلب را بین آن دسته از دوستانتان که هنوز هم بجای لاتک از واژه‌ی «زی‌پرشین» استفاده می‌کنند به اشتراک بگذارید، تا آن‌ها هم این مفاهیم را به درستی یاد گرفته و به درستی آن را به کار ببرند.

مطالعه‌ی بیشتر